Bende van Oss Productie

Titel
De Bende van Oss

Speelfilm gebaseerd op historische gebeurtenissen

Genre
Historisch misdaad drama

Motto
Wie zwijgt, liegt niet.

Korte inhoud
Een jonge vrouw wil breken met de misdaad die haar omringt. Hoe harder ze het probeert, hoe verder ze wegzakt in oplichting, prostitutie, doodslag en moord.

Achtergrond
De film is gebaseerd op historische feiten. De zaak Oss heeft geleid tot de val van het laatste vooroorlogse kabinet. Het is een spannend misdaadverhaal dat speelt in de jaren ‘30 van de vorige eeuw. Het gaat over goed en fout vóór de oorlog, over macht en machteloosheid, over liefde en verraad.

Producent
Matthijs van Heijningen produceerde 36 speelfilms, zowel artfilms als grote publieksuccessen. Hij was o.a. verantwoordelijk voor: Eline Vere (Harry Kümel, Een Vlucht Regenwulpen (Ate de Jong), Ciske de Rat (Guido Pieters), Het Debuut, Van de Koele Meren des Doods, Een Maand Later (Nouchka van Brakel), De Lift (Dick Maas), De Stilte Rond Christine M., Gebroken Spiegels (Marleen Gorris), Kracht (Frouke Fokkema), Kees de Jongen (André van Duren).

Regisseur
André van Duren regisseerde speelfilms, televisiefilms, televisieseries en vele commercials. Hij debuteerde met de prijswinnende televisiefilm Het Verhaal van Kees, naar een script van Willem Wilmink. Hij regisseerde Richting Engeland (persprijs en geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn), drie delen van de advocatenserie Pleidooi (Gouden Kalf en Nipkow), Tijd van Leven (KRO), Mariken (Gouden Kalf) en Kees de Jongen, Daarnaast regisseerde hij 6 jaar de commercials voor Rabobank en Essent.

Scenario
Het script is geschreven door André van Duren en Paul Jan Nelissen. Nelissen schreef een groot aantal films en televisieseries, waaronder TBS (Pieter Kuipers), In Voor- en Tegenspoed (VARA), Van God Los (Pieter Kuipers), Oorlogswinter (Martin Koolhoven) en De Eetclub (Robert Jan Westdijk).

Synopsis
In de 30′er jaren van de vorige eeuw was de Brabantse industriestad Oss in de greep van een golf van misdaad. De marechaussee werd ingezet om Oss te bevijden van de terreur van wat de “Ossche bende” werd genoemd.
Toen de marechaussee vervolgens zedendelicten en fraude van de plaatselijke clerus en notabelen op het spoor kwam, liep dat uit op een conflict tussen het katholieke zuiden en het protestantse noorden van Nederland dat heeft geleid tot de val van het kabinet Colijn IV, het laatste functionerende vooroorlogse kabinet.
“OSS” vertelt deze geschiedenis vanuit het point of view van Johanna van Heesch, een jonge levenslustige part-time prostituee – dochter van Mien de Snol en halfzuster van de verstandelijk gehandicapte Trees – die zich aan haar criminele milieu probeert te ontworstelen. Samen met haar vervroegd vrijgelaten echtgenoot Ties probeert Johanna iets van haar leven te maken. Door toedoen van zijn ook Wim de Kuiper, zelfbenoemd leider van de bende van Oss, vevalt Ties echter al snel weer in zijn oude gedrag.
De relatie met Johanna verslechtert en bereikt een dieptepunt als Ties haar tot een abortus probeert te dwingen. Om haar ongeboren kind te beschermen laat Johanna haar echtgenoot ombrengen door Jan Greven, een aspirant-wielrenner die vergeefs hoopt hiermee Johanna voor zich te winnen. Door de moord op Ties komt Johanna nog meer in de greep van Wim de Kuiper, die zich opwerpt als haar beschermer.
De relatief welgestelde verzekeringsagent Harry den Brock lijkt Johanna een uitweg te bieden. Johanna komt echter in rechtstreeks conflict met ook Wim als ze erachter komt dat deze haar halfzuster Trees laat misbruiken door de plaatselijke pastoor.
Als Trees door een tragisch ongeluk – of was het opzet? – om het leven komt, is er niets meer dat Johanna nog aan Oss bindt. Samen met Harry den Brock bereidt ze haar vlucht voor, maar ze zal eerst moeten afrekenen met Wim en de notabelen voor wie hij ook blijkt te werken.
Tegelijkertijd moet Johanna uit handen zien te blijven van de marechaussee die de bende van Oss beetje bij beetje oprolt en daarmee ook de dood van Johanna’s echtgenoot in kaart brengt.

Cast

Sylvia Hoeks (Johanna van Heesch)

Speelde in o.a. De Storm (Ben Sombogaert), Duska (Jos Stelling, Gouden Kalf beste bijrol), Vuurzee (VARA), Bloedverwanten (AVRO) en Tirza (Rudolf van den Berg)

Marcel Musters (Wim de Kuijper)

Speelde in o.a. Gooische Vrouwen (RTL), Dirk Trom, De Troon (AVRO), Vuurzee (VARA), Kicks (Albert ter Heerdt), Hertenkamp (VPRO) en bij zijn eigen theatergezelschap, Mug met de Gouden Tand.

Frank Lammers (Harry den Brock)

Speelde in o.a. Nachtrit (Dana Nechushtan, Gouden Kalf beste acteur), Wilde Mossels (erik de Bruyn), De Enclave (Willem van de Sande Bakhuyzen) en De Dominee (Gerrit Verhage).

Daan Schuurmans (Wachtmeester Roelofse)

Speelde in o.a. Westenwind, Keyzer & de Boer advocaten, Bernard Schavuit van Oranje en de speelfilms Alles is Liefde, De Brief voor de Koning en Terug naar de Kust.

Matthias Schoenaerts (Ties van Heesch)

Speelt sinds zijn 15de kleine en grote rollen op TV en in speelfilm, maar breekt definitief door met een rol in het Belgische origineel van Loft en de hoofdrollen in de films Pulsar (Alex Stockman) en Rundskop (Michael Roskam).

Verder zijn voor andere rollen gecast: Benja Bruijning (Jan Greven), Pierre Bokma (Sal Hedeman), Theo Maassen (Agent van Schijndel), Maria Kraakman (Trees Biemans), Jaap Spijkers (Pastoor de Roos), Bert Geurkink (Wachtmeester Kramer) en Juul Vrijdag (Mien Biemans).

Financiers
Nederlands Fonds voor de Film, CoBo Fonds, E-One Distribution, NTR, Rotterdam Media Fonds, de film CV De Bende van Oss Filmfonds en Sigma Pictures.

Opnameperiode
Eind maart/begin mei 2011

Locaties
We gaan de film zoveel mogelijk in Oss en omgeving opnemen. Naast Oss zal Ravenstein als locatie gebruikt worden.

Release
September/Oktober 2011

Distributeur
Entertainment One Benelux, gevestigd in Hilversum, is in 1979 gestart als RCV Entertainment. Deze naam staat internationaal garant voor een betrouwbare en onafhankelijke distributeur van film, DVD, Blu-ray, VOD en TV content in Nederland, België en Luxemburg. Vanaf september 2009 heten wij Entertainment One Benelux, waarmee we ook zichtbaar onderdeel zijn van de internationale Entertainment One Group waarvan het hoofdkantoor in Toronto is gevestigd. Kijk op www.entertainmentonegroup.com voor meer informatie.

Entertainment One Benelux focust op het aankopen van bioscoop, DVD en TV rechten van onafhankelijke, commerciële films van grote onafhankelijke Amerikaanse filmmaatschappijen zoals Mandate Pictures, Summit Entertainment, Essential Entertainment en Focus Features. Dat leverde recent succesvolle filmreleases op als 17 Again, Coco avant Chanel, Drag Me to Hell, Ghosts of Girlfriends Past, Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot, Terug naar de Kust en Law Abiding Citizen.

Taal
In de film wordt Brabants gesproken. De schoonheid van het Brabants, met zijn prachtige ritme en met veel alliteratie en assonantie, zal benadrukt worden.

Tot slot
De bende van Oss wordt een spannende misdaadfilm, voor een groot publiek, met artistieke potentie en met inhoud. Het gaat over Hollandse historie, over een gewelddadige periode uit de vaderlandse geschiedenis. Het is een meeslepend misdaadverhaal rond een dramatische driehoeksverhouding.
De film is geen afrekening, maar een interpretatie van de complexe historie van Oss, die het ontstaan van de SP tot gevolg had en die de basis is van de economische ontplooiing van deze nu zo welvarende succesvolle provinciestad.