Completed


Productie Informatie

DE HELLEVEEG PRODUCTIE INFORMATIE Het boek
“DE HELLEVEEG” is de laatste roman van A.F.Th. van der Heijden en werd door de auteur gepresenteerd tijdens de uitreiking van de P.C. Hooftprijs die aan hem in 2013 werd toegekend. Het is deel 5 van de romancyclus “De Tandeloze Tijd”, maar kan als een losstaand deel gelezen worden. Hoofdpersoon is Albert Egberts, net zoals in de rest van de reeks. Zijn tante Tiny (zus van zijn moeder) staat centraal in de vertelling.

Enkele citaten uit recensies van het boek

“De Nederlandse literatuur is verrijkt met een nieuw takkewijf”. – nu.nl ****

“Een nieuwe nis in de kathedraal van het oeuvre, zonder voorbereiding te betreden, maar niettemin onderdeel van een immens complex waar de architect nog lang niet klaar mee is.” – Arjan Peters, de Volkskrant ****

“De hilarische en incestueuze seksscène vormt een van de hoogtepunten in deze vrolijke schandaalroman” – De Telegraaf ****

De film – Een tragikomedie

De Helleveeg wordt een meeslepende tragikomedie. Centraal staat een bijzonder eigenzinnige vrouw, de helleveeg Tiny van der Serckt. Aanvankelijk zal de kijker zich verbazen en amuseren om en met de helleveeg (Van Dale: helleveeg, kwaadaardige vrouw). Wanneer gedurende de film blijkt wat Tiny in haar jeugd mee moest maken zal de glimlach plaatsmaken voor huiver en uiteindelijk voor compassie.

De film is een portret van een vrouw en van een veranderende tijdsgeest. De benepen dubbele moraal van de jaren 50 en 60 maakt plaats voor de losse zeden van de jaren 70 en 80 die weer ingeruild wordt voor individualisme en oordelend moralisme in de nieuwe eeuw.

Het script is gebaseerd op de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden. Het universum van een van Nederlands grootste schrijvers wordt op een toegankelijke manier verbeeld.

Het onderwerp, de seksuele moraal van de afgelopen 50 jaar, is belangrijk, zeker gezien de uitwassen op dit gebied. Een inventief scenario is de basis van de film. Door de toegepaste perspectiefverandering t.o.v. het boek is de vertelling zeer geschikt als speelfilm.

De primaire doelgroep zijn de bezoekers van de kwaliteitsbioscopen die in grote getale bezocht worden door de beter opgeleiden in de wat hogere leeftijdsgroepen. Door een jonge cast met bekende acteurs zal ook het jongere deel van het publiek aangesproken worden. De scabreuze scènes horen voor een “must see” factor te zorgen.

De film is een unieke aanvulling op het overige aanbod van Nederlandse speelfilms. Het onderwerp, het specifieke van de vertelling en het eigen universum, maken de film ook zeer interessant voor een internationaal publiek.

Aangezien er in Nederland geen tragikomedies gemaakt worden verwijzen we voor de sfeer naar enkele buitenlandse films. De film doet denken aan “Blue Jasmine” van Woody Allen of aan “Forrest Gump”. Met de laatste film heeft “De Helleveeg” ook de opbouw in episodes gemeen die onderbroken wordt door een verteller.

Cast

De hoofdrol (de helleveeg zelf) zal gespeeld worden door de up-coming star Hannah Hoekstra. Hannah Hoekstra speelde dit seizoen de leidende rollen bij het Nationale Toneel in „As you like it” en in „Tasso” onder regie van Theu Boermans. Binnenkort is ze ook te zien in „Genesis” onder regie van Johan Doesburg. In 2012 schitterde ze in de speelfilm „Hemel” van Sacha Polak. De film werd op het Internationaal Filmfestival van Berlijn (Berlinale) bekroond met de „International Film Critics Award”. Op het Nederlands filmfestival won Hannah Hoekstra een Gouden Kalf als beste actrice voor de vertolking van het personage Hemel. Met behulp van special make-up zal Hannah zowel de 15 jarige Tiny spelen als de 67 jarige. Voor de mannelijke tegenspeler zoeken we twee kinderen (6 en 11 jaar) en Benja Bruijning zal zowel de jonge Albert (17) als de volwassen Albert (55) vertolken. De overige acteurs zijn bekende namen die bewezen hebben moeilijke rollen aan te kunnen. De audities zijn bijna afgerond.

Cast De Helleweeg PDF

Scenario/regie

De Helleveeg is een film van Andre van Duren die het scenario heeft geschreven en de film zal regisseren. Wij maakten De Bende van Oss en Kees de jongen met hem. Plezierige samenwerkingen waarin Andre zich een inventief en creatief regisseur heeft getoond.

Productie

De Helleveeg wordt geproduceerd door Sigma Pictures/Matthijs van Heijningen en Guurtje Buddenberg die ook de Kees de jongen en de Bende van Oss met Andre van Duren als regisseur produceerden. Als distributeur treedt wederom Entertainment One Benelux op, die een substantiele distributie garantie heeft toegezegd en de film wil uitbrengen in het vroege voorjaar van 2016. We filmen vrijwel alles op bestaande locaties in de region Eindhoven en draaien van eind Mei tot begin Juli 2015 in algemeen beschaafd Nederlands met een Brabantse tongval.

Het Verhaal

Albertje  van 6 heeft veel contact met zijn 12 jaar oudere tante, die hem als een vertrouweling behandelt. Hij mag vaak bij zijn tante in bed waar ze hem pikante verhalen vertelt. Albertje is getuige van de amusante zoektocht naar een geschikte man voor Tiny.

Wanneer ze trouwt met Koos uit Breda loopt het huwelijksfeest flink uit de hand. Koos hoort tijdens  het feest geruchten en maakt met veel stampij een einde aan de trouwpartij. De huwelijksreis gaat niet door. Koos eist een  vruchtbaarheidsonderzoek.  Daaruit blijkt dat juist Koos onvruchtbaar is; tenminste volgens Tiny die de testresultaten zelf  bij het ziekenhuis heeft opgehaald…

Het wordt een dor kinderloos huwelijk. Albert fungeert als een substituut zoon. Tiny raakt verbitterd en tijdens familie bijeenkomsten in de jaren die volgen, gaat ze flink te keer tegen haar ouders, haar zus Hanny (de moeder van Albert) de kerk en de schijnheiligheid. Wanneer Albert in de vrije jaren 70 als student zijn nog steeds kinderloze tante op gaat zoeken belandt hij bij haar in bed. De onhandige vrijage eindigt onbevredigend, ook omdat Tiny erg geheimzinnig doet over het verleden.

Albert wordt een gevierd toneelschrijver en zijn fascinatie en liefde voor zijn tante slaan om in ergernis. Op het moment dat Albert zijn tante in groot gezelschap tot de orde roept, vertelt Tiny eindelijk wat haar op 15 jarige leeftijd is gebeurd. Nico van Dartel, de beste vriend van haar vader speelt een hoofdrol in deze tragedie en Hanny, de zus, een fatale bijrol. Wanneer Tiny haar verhaal heeft gedaan blijft iedereen verslagen achter.

Op de begrafenis van Hanny trekt Tiny nog één keer van leer en onthult ze dat haar man Koos minstens 60 kinderen bij andere vrouwen heeft verwekt via de zaadbank en met huis aan huis bezoeken (meer dan 100 pocht Koos tegen een passerende ober). Na de laatste onthulling zwijgt Tiny. In het ziekenhuis vinden de artsen geen medische oorzaak voor het zwijgen. Tegen Albert zegt de 69-jarige Tiny nog één zin, waarmee ze aangeeft dat de band tussen neef en tante weer goed is en waarmee ze aantoont dat ze haar gevoel voor humor heeft behouden.

Schrijver A.F.Th. van der Heijden

“DE HELLEVEEG” is de laatste roman van A.F.Th. van der Heijden en werd door de auteur gepresenteerd tijdens de uitreiking van de P.C. Hooftprijs die aan hem in 2013 werd toegekend . Hij behoort tot de 3 belangrijkste auteurs in Nederland. Het is deel 5 van de romancyclus “De Tandeloze Tijd”, maar kan als een losstaand deel gelezen worden. Hoofdpersoon is Albert Egberts, net zoals in de rest van de reeks. Zijn tante Tiny (zus van zijn moeder) staat centraal in de vertelling.

Enkele citaten uit recensies van het boek

Het Parool ‘Wat kan die man schrijven!’ *****
Vrij Nederland ‘Een prachtige, virtuoze karakterschets’
Elsevier ‘Van der Heijden schrijft heerlijke satire.’
De Volkskrant ‘Een nieuwe nis in de kathedraal van het oeuvre’ ****
NRC Handelsblad  ‘Het geheim van de kwaadaardige furie’ ****
Algemeen Dagblad ‘Een hilarisch requiem voor Tientje Poets.’ ****
HP De Tijd ‘Anekdotisch is De helleveeg een feest. En een wonder, na Tonio.’
NCRV-gids ‘Wat een karakter! Tragisch en hilarisch.’ *****

Andre van Duren over De Helleweeg PDF